Προστασία από ψυχολογική βία στα ζευγάρια: Νομικά βήματα
Στην Ελλάδα, η ψυχολογική βία στα ζευγάρια καλύπτεται από το Νόμο 3500/2006 για την ενδοοικογενειακή βία. Ο νόμος αυτός προβλέπει ποινικές κυρώσεις για τους δράστες και μέτρα προστασίας για τα θύματα.
Είδη ψυχολογικής βίας
- Λεκτική εξύβριση
- Απομόνωση
- Απειλές και εκβιασμοί
- Εκφοβισμός
- Επέμβαση στην προσωπική σφαίρα
- Καταπίεση
- Οικονομική βία
- Παραμέληση
Μορφές συμπεριφοράς
Υβρεολόγιο, ένταση φωνής, ειρωνεία, προσβολή του προσώπου, λοιδορία των χαρακτηριστικών του ατόμου (της χροιάς της φωνής, της εκφοράς του λόγου, της μητρικής του γλώσσας, της κουλτούρας του, των αξιών και συνηθειών του, της καταγωγής του κλπ.), η αντιμετώπισή του ως μικρού παιδιού, συκοφαντικές δηλώσεις ή φήμες, προσβλητική μίμηση κάποιων χαρακτηριστικών του, απειλή του ίδιου του προσώπου στέρησής του από κάτι που είναι σημαντικό για αυτό, ακόμη και αγνοώντας το ή απομονώνοντάς το ή αποκλείοντάς το από ουσιαστικές εκδηλώσεις ή δραστηριότητες ή το δικαίωμά του για επικοινωνία και κοινωνική ένταξη.
Νομική αντιμετώπιση
1) Υποβολή μήνυσης κατά του δράστη και μέτρα προστασίας
Η μήνυση υποβάλλεται είτε στην Αστυνομία είτε στην Εισαγγελία.
Αν υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες κρίνεται απαραίτητο για την προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας του θύματος, να επιβληθούν από τον αρμόδιο ποινικό δικαστή στον κατηγορούμενο, και για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται, περιοριστικοί όροι, όπως ιδίως η απομάκρυνσή του από την κατοικία, η απαγόρευση να προσεγγίζει τους χώρους κατοικίας ή και εργασίας του θύματος, κατοικίες στενών συγγενών του.
2) Κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον του αρμόδιου Πολιτικού Δικαστηρίου
Το θύμα δικαιούται να ζητήσει, κατόπιν αίτησης ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον του αρμόδιου Πολιτικού Δικαστηρίου, την προσωρινή ρύθμιση της κατάστασης με την απομάκρυνση του δράστη από την οικογενειακή κατοικία, την μετοίκησή του, την απαγόρευση να προσεγγίζει τους χώρους κατοικίας ή και εργασίας του θύματος, κατοικίες στενών συγγενών του. Μέχρι την έκδοση της απόφασης, δικαιούται να ζητήσει να του χορηγηθεί και προσωρινή διαταγή, η οποία εκδίδεται άμεσα, ήτοι εντός 5 ημερών από την κατάθεση της αίτησης.