Πατέρας δεν δίνει διατροφή: Νομικές ενέργειες και λύσεις
Μετά την διάσπαση της έγγαμης συμβίωσης, η μητέρα με την οποία διαμένουν τα ανήλικα τέκνα, δικαιούται να απαιτήσει μηνιαία διατροφή από τον πατέρα.
Ο πατέρας, βάσει νόμου, υποχρεούται να καταβάλλει διατροφή στο πλαίσιο της συνεισφοράς του στις διατροφικές ανάγκες των τέκνων, όπως αυτές προσδιορίζονται κατά μήνα.
Η μητέρα δύναται να επιδιώξει την καταβολή της διατροφής με τους εξής τρόπους:
1. Επικοινωνία με τον πατέρα
Του γνωστοποιεί, είτε τηλεφωνικά είτε εγγράφως, την απαίτησή της σας για καταβολή διατροφής, ενημερώνοντας τον συνάμα για τις έννομες συνέπειες σε περίπτωση άρνησής του.
Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης του πατέρα, η μητέρα μπορεί να αποστείλει εξώδικο, στο οποίο θα αναφέρει την οφειλή και θα τον καλεί να εξοφλήσει.
2. Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων
Με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον του αρμόδιου Δικαστηρίου, η μητέρα μπορεί να ζητήσει προσωρινά διατροφή, έως την έκδοση της οριστικής απόφασης. Ενώ, κατόπιν αιτήματος προσωρινής διαταγής, η οποία δικάζεται εντός 5 ημερών από την κατάθεση της αίτησης, μπορεί το Δικαστήριο να διατάξει την άμεση καταβολή της διατροφής έως την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων.
3. Αγωγή διατροφής
Με άσκηση αγωγής ενώπιον του αρμόδιου Δικαστηρίου, η μητέρα μπορεί να απαιτήσει την καταβολή μηνιαίας διατροφής. Το ύψος της διατροφής προσδιορίζεται από το Δικαστήριο, με βάση τα έξοδα του τέκνου, τα εισοδήματα και τα έξοδα των γονέων, καθώς και την τυχόν ακίνητη περιουσία του καθενός.
4. Αναγκαστική εκτέλεση
Σε περίπτωση άρνησης και μη συμμόρφωσης του πατέρα προς την απόφαση διατροφής, η μητέρα μπορεί να προχωρήσει σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Τέτοια μέτρα είναι η κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών ή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων.
5. Μήνυση
Η παραβίαση της υποχρέωσης διατροφής συνιστά ποινικό αδίκημα βάσει του άρ.358 του Π.Κ., και τιμωρείται με φυλάκιση έως 1 έτος ή χρηματική ποινή.
Συνεπώς, η μητέρα δικαιούται να υποβάλει μήνυση κατά του πατέρα και να ζητήσει την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του.